2/13/2011

Змејов плод

Pitaya се прекрасни егзотични и хранливи плодови од неколку видови на кактуси од родови Hylocereus, Stenocereus и Cereus. Најпопулани и најважни се таканаречените Sweet Pitayas, од родот Hylocereus, кои се познати и како Dragon Fruit. Бојата на овие плодови е црвена, розева или жолта. Секој плод тежи од 150-600 g и во внатрешноста содржи меснат дел со голем број на семки кои се јадат.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Покрај тоа што се вкусни и освежувачки, овие плодови содржат и многу вода, витамини (A, B1, B2, B3, C), минерали (калциум, железо, фосфор) и други важни хранливи материи.

Поради виталните хранливи материи кои ги содржат, Змејовите плодови се погодни и за држење на диети. Овие плодови се препорачуваат и за лица со висок крвен притисок, дијабетис и прекумерна тежина. Испитувањата покажале дека ако дебели лица јадат редовно Pitaya, доаѓа до значително намалување на нивната тежина по природен пат и формирање на балансирано тело без притоа да биде загрозено нивното здравје.

Многу повеќе за Змејовите плодови може да дознате овде, а Ви предлагам да го погледнете и комерцијалното видео на Great Sun Pitaya Farm...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...