5/11/2011

Фалтиран Цереус

Cereus jamacaru (Цереус јамакару) е помалку познат претставник на групата на кактуси кои кај народот се познати како Apple cactus. Има големи црвени плодови со средно сладок вкус, кои се слични на тие кои ги има многу попознатиот Cereus repandus.

Кактус на денот 131/11 е...

Cereus jamacaru

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Cereus
Вид: C. jamacaru
Народни имиња: Pleated Cereus, Mandacaru, Mandacarú
Синоними: Cereus jamacaru subsp. jamacaru, Cereus calcirupicola subsp. cabralensis, Cereus jamacaru subsp. goiasensis, Piptanthocereus cipoensis, Cereus perrottetianus, Cereus laetevirens, Cereus goiasensis, Piptanthocereus goiasensis, Cereus calcirupicola, Piptanthocereus calcirupicola, Piptanthocereus cabralensis, Piptanthocereus jamacaru, Cereus glaucus
Потекло: Бразил
Боја на цветот: Бела
Сезона на цветање: Лето
Висина: до 9 m
Дијаметар: до 45 cm

Photobucket

Одгледување:
Се одгледува на места изложени на директно сонце, во супстрат за кактуси кој обезбедува добра дренажа. Толерира суша. Во период кога расте се полева редовно, но умерено бидејќи има просечна потреба за вода. Кога температурите се повисоки се полева почесто, а како што ти се намалуваат треба да се намалува и полевањето. Во зима супстратот се одржува сув или повремено се полева само со мала количина на вода. Во ово период најдобро е да се чува на темература од 5-7°C. Во краток временски интервал може да толерира температури до -4°C.

Photobucket

Размножување:
Со семе во пролет и со режење во лето.

Надворешен линк: Овде
Освен основниот вид, може да се сретнат и некои други сорти и форми на овој Cereus...

Cereus jamacaru 'Monstrosus'

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Cereus
Вид: C. jamacaru 'Monstrosus'
Народни имиња: Pleated Cereus, Mandacaru, Mandacarú
Синоними: Cereus jamacaru f. monstrose cristate
Висина: 15-30 cm

Cereus jamacaru f. cristata

Photobucket

Фамилија: Cactaceae
Род: Cereus
Вид: C. jamacaru f. cristata

За да видите Планинско Алое не треба да одите на некоја планина, само треба да кликнете овде.  Него, заедно со уште 82 други видови на кактуси, сукуленти и некои други ксерофити, детално презентирани, може да ги најдете во КАКТИПЕДИЈА.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...