1/03/2011

Змејово дрво

Dracaena е род во кој има околу четириесетина различни видови на дрва и сукуленти грмушки. Dracaena marginata (Драцена маргината) е еден од најпопуларните и најраспространетите видови. Потекнува од Мадагаскар и кај народот е познат и како Dragon Tree.

Сукулент на денот 03/11 е...

Dracaena marginata

Photobucket

...кој беше и Сукулент на денот 75/09.

Фамилија: Ruscaceae
Род: Dracaena
Вид: D. marginata
Народни имиња: Madagascar Dragon Tree, Dragon Tree, Red Edged Dracaena, Red-Margined Dracaena
Потекло: Мадагаскар
Боја на цветот: Бледо зелена, бела, крем
Сезона на цветање: Крај на пролет
Висина: Најчесто 60 - 90 cm, а може да се сретнат примероци високи и до 6 m.

Photobucket

Одгледување:
Поради тоа што не бара некоја посебна грижа и толерира намалена светлина, Змејовото дрво е многу популарна и широко распространето растение. Најчесто се одгледува во домашни услови и канцеларии. Иако толерира намалена светлина, сепак најдобро расте на сончеви места или во блага сенка. Не сака мокри нозе и препорачливо е да се одгледува во супстрат со добра дренажа. Најдобро расте на температура од 16-24°C. Доколку стеблото стане премногу високо, може да се пресече на посакуваната висина, а на тоа место за кратко време ќе се појават нови листови. Иако толерира и многу пониски температури, во текот на зимата препорачливо е да се чува на температура од 16-18°C.

Photobucket

Размножување:
Најчесто со режење на врвот или делови од стеблото. Се размножува и со семе и одделување на израстоци од коренот.

Надворешен линк: Овде.

Освен во основниот вид, Змејовото дрво може да се сретне и во неколку други сорти...

Dracaena marginata 'Tricolor'

Photobucket

Фамилија: Ruscaceae
Род: Dracaena
Вид: D. marginata 'Tricolor'
Народни имиња: Red-margined Dracaena, Dragon Tree
Боја на цветот: Бледо зелена, бела, крем
Висина: 0,6 - 4,7 m

Dracaena marginata 'Colorama'

Photobucket

Фамилија: Ruscaceae
Род: Dracaena
Вид: D. marginata 'Colorama'
Народни имиња: Red-margined Dracaena, Dragon Tree
Боја на цветот: Бледо зелена, бела, крем
Висина: 1,2 - 4,7 m

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...