10/15/2009

Мајка на иљадници

Карактеристично за Kalanchoe delagoensis (Каланхое делагоенсис), првиот сукулент во серијалот Кактус/Сукулент на денот во последниот квартал од оваа година, е тоа што вегетативно се размножува како луд преку својот подмладок кој го продуцира на крајот од своите листови. Кога на тоа ќе се додаде и фактот дека може да расте насекаде и во секакви услови, тој е речиси неуништив.

Сукулент на денот 288/09 е...
Kalanchoe delagoensis

Photobucket

Фамилија: Crassulaceae
Род: Kalanchoe
Вид: K. delagoensis
Народни имиња: Chandelier plant, Mother of Thousands, Mother of millions
Синоними: Kalanchoe tubiflora, Bryophyllum tubiflorum, Kalanchoe verticillata, Bryophyllum verticillatum, Bryophyllum delagoense, Geaya purpurea, Kalanchoe delagoensis
Потекло: Јужен Мадагаскар
Боја на цветот: Црвена, портокалова
Сезона на цветање: Поради интензивното вегетативно размножување овој сукулент ретко цвета. Цветови кои наликуваат на лустери кај поголеми примероци обично се појавуваат во зимскиот период.
Висина: до 1,8 m

Photobucket

Одгледување:
Овој сукулент не бара никаква посебна грижа...и без воопшто да се грижите за него тој ќе расте, дури и да го фрлите на некое ѓубриште тој ќе продолжи да расте, да се размножува и да цвета. Се разбира дека како и сите други сукуленти и тој сака вода, но во исто време е и многу толерантен на суша. Единствено не толерира смрзнување. Се одгледува во суспстрат кој овозможува добра дренажа, на места изложени на директно сонце или во делумна сенка.

Размножување:
Освен вегетативно може да се размножува и со семе и режење на листови.

Photobucket

Надворешен линк: Овде

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...